Alles Afrikaans – so sinvol soos cup holders op ‘n roller coaster

In Snotstories deur griffin

Ons doen gewoonlik nie hierdie ding nie, maar die ouens by Pressto het nogal ‘n moerse raak beskrywing van die tos toestand van Afrikaans popmusiek, so ons syndicate met graagte hierdie post.

Web page: http://www.pressto.co.za
Twitter: https://twitter.com/zapressto


Deur Grobbies

Iemand tune nou die dag op Facebook hoe piele dit moet wees om vir werk musiek te moet luister. Dit klink natuurlik asof jy die hele dag soos ’n wafferse hipster met jou iPod in boetiek-koffiewinkels rondlê, omring met die olfaktoriese suggestie van vanielje en koffiebone, terwyl die klanke van die gode in jou ore stroom en sulke warm skêre jou skouers masseer en jou voete met rooswater was. Raaaait. Dit laat my dink aan daai meme-postertjies oor wat mense dink jy doen vs. wat jy régtig doen. Want ek sit nie tans met ’n latté en tuur uit oor die Kaapse hawe nie. Nee. Ek sit agter my rekenaar en luister “Alles Afrikaans: Die Wêreld se Grootste Treffers in Jou Taal”.

Basies het dié waterkoppies besluit dis sommer ’n kiefpiele idee om ’n spul onlangse Engelse radiotreffers na Afrikaans te vertaal en “kunstenaars” soos ene Veronique, Zahn, Mariechan (?) en…wait for it…Thiart Li te kry om dié stoelgangtreffers vir ewig op CD vas te lê. Dis eintlik so half ’n futiele oefening, want die meeste “treffers” in Afrikaans is in élk geval vertalings van Duitse en Vlaamse popliedjies, of, by gebrek daaraan, enigiets wat gewild is onder geestesversteurdes in Oos-Oesbekistan.

Nommer een is “Ek moet jou hê” (“Need you now” van Lady Antebellum) en hier piep Veronique en kreun Christaan Kritzinger lirieke wat klink asof dit deur Google Translate vertaal is. Nee jirre, man.

Maar wag, Veronique is nog lank nie klaar met jou nie: “Soms wil ek jou klap deur jou gesig…maar als sal suig sonder jou”, basuin sy in “Net Liefde” (“True Love” van P!nk). Die oorspronklike “You’re an asshole” wat P!nk sonder skroom of ironie kon besig, word ’n fatsoenlike “Jy’s ’n skurk” in die allermooiste Moedertaal.

En daarna volg nóg 15 soortgelyke treffertjies wat gaan verseker dat jou sielkundige vir ten minste die volgende drie jaar dik zak uit jou mediese fonds gaan pocket. “Hoogtepunte” sluit in “Bly” (“Dit voel asof ek ’n koors het” – jip, dit doen), “Vir ’n kuier” (“Get lucky” van Daft Punk) en my allergunsteling, “Laat haar gaan” (“Let her go” van Passenger), waarop ene Johan Fourie met ’n bewerige hoërskoolstemmetjie stommiteite kwytraak soos “dalk eendag sal jy ook verstaan waarom alles wat jy raak, moet vergaan”. Nice, nè? Haha. Nee. Norrefok.

Die hele konsep van Alles Afrikaans is omtrent so sinvol soos cup holders op ’n roller coaster. Maar nou ja, ons weet mos smaak verskil: daar is goeie smaak, en dan is daar swak smaak. Maar dit smaak my al die mense met swak smaak, is dié wat die meeste geld maak. En dit, liewe maats, is die hele probleem.

Hierdie post is 256 keer in totaal gelees en 1 keer vandag gelees.

Watkykjy staan op 2,147,077 post views in totaal sedert 1 November, 2019.

Share dit faktap
griffinAlles Afrikaans – so sinvol soos cup holders op ‘n roller coaster