Tos, tosser, tosste – web-eksklusief – Boeke Insig interview

In Aankondigings deur griffin

Nou ja, ons het al vergeet van hierdie meneertjie, maar Boeke Insig het ‘n interview met ons gedoen so ruk terug oor ons verskriklike fokken fantastiese boek, “Is Dit Net Ek Of is Als Tos?” wat hieso beskikbaar is online.

Tos, tosser, tosste
Skrywers | Februarie 2009 – (vanaf Boeke Insig)

Chopper Charlie en Griffin, die twee kwaaijongkêrels agter die Afrikaanse kultuswebwerf www.watkykjy.co.za het ’n boek op die rakke. In Is dit net ek of is als tos? het hulle (in eiesoortige zef styl, natuurlik) ’n eier te lê oor alles van Eskom, hadedas en klaende eks-pats tot Telkom, emoticons en die Vodacom-meerkatgesin. Annette Klinger het by hulle gaan uitvind of alles régtig so tos is, en of dit dalk wel net hulle is.

Verduidelik gou vir diegene wat nog nie weet nie, waaroor Watkykjy gaan.
G: Op die oomblik gaan Watkykjy nie regtig oor veel nie.

C: In die verlede het dit gegaan oor onse mense se zeftige Afrikaanse kultuur – van wheel spanners tot fights in die Dis-chem se parking lot. Verkeerde kant van Voortrekkerstraat se dinge dus.

Waar hou Charles en Gifford op en waar begin julle alter ego’s Chopper Charlie en Griffin?
G: Ek sou dit nie juis as ’n alter ego beskou nie. Mense wat my die eerste keer ontmoet kan amper nooit my naam uitspreek nie. Dis enige iets van Giblets tot Griffirt of Evert. ’n Meer ekstreme voorbeeld: Ek het een Kersfees by vriende en hulle familie deurgebring omdat ek tydens die Desembervakansie my ouers se huis “wou oppas”. Die siniele ouma het my aan die etenstafel getune: “Zirkie, kan ek vir jou die aartappels aangee?” Ek het amper aan my kalkoen verstik, en so ook die ander 13 mense aan tafel. Boors (eienaar van Oppikoppi) het my Griffin genoem die eerste keer toe hy my ontmoet het en die naam het maar gestick.

C: Losweg by die derde Castle draught of tweede Jägermeister.

Julle het nogal opslae gemaak met die destydse Watkykjy-zefwoordeboek. Hoekom het julle dit nog nie laat publiseer nie?
G: Dis ’n baie goeie vraag. Chopper is verskriklik lui en ek het al sulke idees met hom bespreek. Ek dink hy het blompotte langs sy kop in plaas van ore.

C: Moenie worry nie, watch net.

Het julle vir Tim Richman en Grant Schreiber, die twee ouens van Two Dogs publishers wat Is it just me or is everything kak? saamgestel het, benader met die idee van Is dit net ek of is alles tos? of andersom?
G: Tim het my deur Watkykjy in die hande gekry en gevra of ek sou belang stel om ’n Afrikaanse weergawe van hulle boek te skryf. Heeltemal nuut en vars (tralala!). Ek het aan hom voorgestel dat Chopper saam met my aan die boek werk en vandaar af het dinge begin loop. Die Engelse weergawe is aan my gepos om te sien hoe hulle die boek benader het. Ek het dit nog nie gelees nie.

C: Vertalings is tos. Dus het ons van die begin af ons eie ding gedoen, eie tos onderwerpe gekies, eie grappe gemaak, ons Watkykjy-skryfstyl behou en iets gedoen wat heelwat meer likely is om Afrikaanssprekende Suid-Afrikaners te laat lag tot die melk by hulle neuse uitspuit.

Die Afrikaans wat julle in die boek gebruik is soms besonder suiwer en onzef. “Ultraklankfoto’s”, “buikjeans”, “drukvlerke” en “gemorskos” is maar net ’n paar van die juwele. Wat is die storie? Kan zef mense ook taalpuriste wees?
G: Dit lyk my so. Ek ek was fine met die Englese woorde. “Buikjeans” was eintlik veronderstel om “mom’s jeans” te wees. Met elke update wat ons vir mekaar ge-mail het, het Chopper dit heeltyd terug verander na “buikjeans”. Lekker sneaky. If you can’t beat ‘em…

C: Ek weet nie wat daar gebeur het nie. Jammer. Dit moet wees omdat ons ’n hot Afrikaanse juffrou in Vereeniging in standerd 6 gehad het. Ek dink dit was Juffrou van Rensburg.

Lei julle nie aan alles-is-tos-onttrekkingssimptome na julle vir so ’n lang tyd notas gemaak het van al die dinge wat julle irriteer nie?
G: Glad nie. Ek sien tos goed om my die hele blerrie dag en ek kan op ‘n goeie dag erger kerm oor iets as wat krimpies oor die weer kerm. Maar op ’n funny manier, jy check? Soms sien ek goed wat ons nie in die boek aangespreek het nie en ek dink by myself: “Dis jammer die boek is klaar geprint, want daai apies wat so buite aan die Taz se deur klou is aanstootlik!”
C: Umm… Nee?

Val wildvreemdes julle nou in kroeë lastig met irritasies om op te teken vir die volgende uitgawe? Indien wel, hier is my bydrae:
-Afrikaanse mense wat met ’n Amerikaanse aksent Engels praat sonder dat hulle nog ‘n voet uit Suid-Afrika versit het.
-Miniatuur- maltese poedels.
G: Ons is gecover vir daai enetjie in die boek, want sulke mense is tos. Dis haas onmoontlik om alles binne 2 maande na-uurs in ’n boek van 150 bladsye te druk, maar ons gun almal die kans om hulle gripes met ons te lodge. Jou bydrae oor die aksente was aanvanklik op ons lysie. Dit moes verlore geraak het in die laaste paar weke. Wat die poedels aanbetref – my ouma het byvoorbeeld vier van daardie stoepk*kkertjies gehad. Hopelik is ek emosioneel sterk genoeg om daaroor te skryf in die opvolg van ons boek.

C: Griffin val my die heeltyd lastig.

So, wat is volgende? Dalk Is dit net ek of is als tosser?
G: Daar is sprake van ’n opvolg en ons sal sien hoe dinge van hier af loop. Miskien moet ons dalk ’n parodie op Steve se biografie skryf: “Mense Vind My Awesome”.
C: ’n Pel van ons, ou Guido, sê altyd: “As hy kom, laat hom gaan.” Ek dink dis hoe ons hom gaan speel. Net so.

Hierdie post is 149 keer in totaal gelees en 1 keer vandag gelees.

Watkykjy staan op 2,142,102 post views in totaal sedert 1 November, 2019.

Share dit faktap
griffinTos, tosser, tosste – web-eksklusief – Boeke Insig interview