Karen Zoid se Op Die oomblik Deel Een – ‘n visuele album?

In Snotstories deur griffin1 Eiertjies

Behalwe vir Game Of Thrones een keer per week op Maandae het ek op kakbaie TV uitgemis die efgelope drie weke omdat ons erf in ‘n bouperseel met stof en geraas verander het bedags en ek snags met projects en werk moes opvang. Met TV bedoel ek natuurlik streaming. Wiedefok kyk nog traditional TV? Uiteindelik kon ek gisteraand bietjie fokken relax vir ‘n slag en het deur Showmax gaan krap op te kyk watter nuwe offerandes daar te grype was. Daar is reeds so paar maande terug deur die Fokofpolisiekar en Springbok Nudegirls documentaries gedraf, so die Karen Zoid thumbnail het dadelik my aandag getrek, alhoewel ek nie ‘n fan is nie.

Zoid se ‘doccie’, Op die Oomblik – Deel Een, het so bietjie fokken weird afgeskop met die tune, Meisie Wat Haar Potlood Kou; met visuals wat bietjie effens te mooi en refined is vir ‘n documentary. Ek skiem toe die doccie skop seker maar net af met ‘n bietjies te fokken mooi music video, wat eintlik fine is. Die music video sal seker hier by 30 sekondes rond onderbreek word deur Karen Zoid wat haar hond vryf of die tuin natgooi of perskes pluk en die kykers iets persoonliks meedeel soos: “Ek bly nou al drie jaar lank hierso op Tietfontein, weg van die stad se geraas af en my honde is lekker en die lug is skoon en ek ry elke dag vismark toe op my dikwielfiets en koop perlemoen en die local mense is fokken vriendelik as fuck”… Dit gebeur soortvan. Zoid se stem klink op en nog arty visuals van die see en die branders en seevoëls spoel oor die skerm terwyl sy praat met ‘n close-up shot oor haar skouer wat haar blonde hare en die see afshow. Perfekte colour grading ook. Dit lyk bietjie meer na movie vibes as doccie vibes en Karen begin praat:
“Almal. Al die kunstenaars. Al die terrible leuenaars. Al die ouers met die wêreld op hulle skouers. Al die politikuste, die teenwoordige vermistes. Al die dronk studente, akteurs en fake rolprente. Al die boeilies wat dit regtig nie bedoel nie. Almal van julle, almal van ons. Almal maak of hulle weet hoe die lewe werk…”

*beep-beep-beep* (geluid van trok wat reverse – dis ek wat die geluid maak met my mond, nie die TV nie)
Back up! Back up! Fokken reverse! Whoah, ek sê! Wag net so fokken bietjie, juffrou Zoidberg. Waddefok gaan nou hierso aan? Ek stop die player, sit my bier eenkant neer en krap my kop. Is sy nou genuine fokken besig om ‘n aanmatige, aansitterige teef te wees met ‘n hoitie-toitie autobiografie of iets? Watse fokken hogere kunskak is hierdie? Jirre man…

Turns out dit help as jy ‘n program se fokken beskrwying lees om jou in die regte mindset te sit: “Zoid se rock-energie en vermoë om onvoorspelbare en delikate liedjies te skryf, raak al vir jare aan gehore se harte. Haar komposisies vorm die klankbaan van hierdie visuele album.” Toe maak alles fokken sin. Natuurlik gaan jy sit en wonder waddefok aangaan as jy ‘n doccie verwag en ‘n visuele album opgedis word. Die twee verskil fokken hemelsbreed. Imagine jy kyk Dumb ‘n Dumber se trailer iewers way back in die 90s en stap by Saw 7 in by Ster Kinekor. Jou brein sal apies met pap armpies kak, my ou.

Raait, so nou dat ons weet waarmee ons deal (kuns as opposed to an autobiographical what-what), kom ons kyk wat aangaan. Jy sou skiem dat ‘visuele album’ dalk net ‘n fancy versamelnaam is vir ‘n klomp music videos op ‘n DVD. Jy is soortvan reg, maar Zoid probeer tog iets anders hier bereik – Op die Oomblik – Deel Een is ’n musikale kortfilm wat opgemaak word uit musiekvideo’s wat elkeen ’n spesifieke storie vertel en dan gebind word met vertellings deur Karen – gedigte, stories en aanhalings van dinge wat nou relevant is ‘op die oomblik’. Bascially al die mooi goed wat sy so goed kan neerpen, dinge waarin sy glo, kak wat verkeerd is met Suid-Afrika, dinge waarvoor sy hoop het. Sy vent so bietjie en kry so paar dinge van haar hart af. En whaddaya know? Dit werk! Om doodeerlik te wees laat die visuals en kakpraat tussenin mens so bietjie verlang na ‘n kief MTV special. Die old school MTV van die 90s toe dit nog piele musiek gejol het, nie die pisserige MTV wat donk, pregnant teenagers dokumenteer nie. Die visuals is regtig MTV-esque en die monoloë (in stereo, haha, ek is ‘n doos) tie alles mooi netjies saam. Soos om watertand frikadelle mooi te bind met eier en meel voor jy hom platmoer en in ‘n pan braai. Zoid se rock musiek help ook natuurlik netjies. Dis tog waaroor dit eintlik gaan. Die songs is genuine fokken goed. Hierdie girl kan skryf. Soos ‘n Hunter Kennedy met tiete. Dit laat mens terugdink aan die Karike’s en Sonja Herholds van die 80s – toe chicks regtig cool musiek gemaak het en trots was daarop. Niks aangeplakte sokkie-rokkie kak nie. Zoid se songs is genuine en genuine goed geskryf. Ek was nog nooit regtig ‘n fan nie, maar ek het dit eerlikwaar ook nooit regtig ‘n fair shot gegee nie. Want Afrikaans en al die kak wat aan daai ou stink kombers kleef. You know the drill. I’m sold. Sy het ook ‘n befokte band wat haar support. Doen jouself ‘n guns en gaan lees op oor die musos in haar band: Kyle Petersen op klavier, Tim Rankin op drums, Schalk Van Der Merwer op bass en Henry Steel op kitaar. Topklas musiekmense.

Hierdie ablum is die eerste deel van drie verskillende hoofstukke in haar nuwe liedjieboek. Sy tune self: “Met hierdie liedjies het ek besluit om die eerste paar songs wat ek skryf net te voltooi en dadelik op te neem. Ek wil die oomblik vasvang, al weet ek dis onmoontlik. Ek is besig om te probeer. Ek wil dit beskryf en verken en ten volle ervaar. Dis ook nie net ons musiekwêreld wat in ’n ‘enkelsnit era’ is nie – die hele wêreld is eintlik ook. Iemand sê iets in Amerika, en dit affekteer die hele Midde-Ooste. Oombliklik.”

Zoid het op 24 Augustus geskiedenis gemaak deurdat sy die eerste Suid-Afrikaanse kunstenaar is wat ‘n visuele album op iTunes release het. Internasionale artists wat al soortgelyke visuele albums release het sluit in Beyonce, Drake en Brad Paisley (wiedefok hy ookal mag wees). Kyk byvoorbeeld na my favourite track, Vonkelvrou. Ek is moerse opgwonde om deel 2 en deel 3 te check waneer dit finally klaar is en ek hoop sy hou by die visuele album idee:

Well done, Showmax – please make this become a regular thing: hou aan om local musiek op hierdie manier te odnersteun, want MK is fokken dood en ons artists soek ‘n revival en ‘n nuwe platform. YouTube kan nie altyd alles dra nie. Hierdie ene van julle is ‘n wenner!

Die album is by Theo Crous (Nude Girls/Kobus) se studio, Bellville Studio record en iewers oorsee in Los Angeles ge-master. Die tunes op die album:
Vir Jou
Dames en Here
Vonkelvrou (kaklekker animation soos julle hierbo gesien het)
Maak dit Of Breek Dit
Weg Wêreld
Vertaal
Giant Mistake (daai tune van The Parlotones wat sy saam met Kahn sing)

Sign sommer nou op vir jou 14-dae 100% verniet trial periode. Daar is ‘n moerse klomp lekker local content om te kokkenodge!

Hierdie post is 206 keer in totaal gelees en 1 keer vandag gelees.

Watkykjy staan op 1,215,136 post views in totaal sedert 1 November, 2019.

Share dit faktap
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
griffinKaren Zoid se Op Die oomblik Deel Een – ‘n visuele album?

Comments

Gooi Comment