“Die res van die ouens in die band het seker so 5 jaar terug al begin spot dat Oppikoppi nie actually bestaan nie.” – Wat Kyk Jy? interview Livingston.

In Oppikoppi, Watkykjy Interviews deur griffin

livingston group shotLivingston het hoog en laag gesoek om hul kollektiewe musikale voete te vind. Met vocalist, Beukes Willemse, guitarist, Chris van Niekerk (beide oorspronklik van Suid-Afrika), drummer, Jakob Nebel van Duitsland en bassist, Phil Magee van die UK het dit onmoontlik geklink dat hulle paaie sou kruis. Maar fate het gesorg dat Beukes weer verenig met Chris in Londen en die vermiste stukke die Livingston legkaart is gevind. Die band operate tans tussen Berlyn en Londen en is oppad na Suid-Afrika vir hierdie jaar se Oppikoppi festival, asook ‘n toer deur dele van SA. Ons het met Beukes gesels. Sommer oor ‘n hele komp dinge…

Hierdie is nou ‘n kak vraag. So regte hoërskoolvraag, maar hoekom die naam Livingston?
Daar is ‘n boek genaamd Jonathan Livingston Seagull, geskryf deur Richard Bach. My pa het die boek gelees toe dit
uitgekom het in die 70s en toe ek so 6 of 7 was het my pa vir my die boek gelees. Dit het ‘n baie groot rol gespeel in livingston bookmy pa se lewe. Dis ‘n boek oor ‘n seemeeu wat verder, hoër, langer en vinniger wil vlieg as al die ander seemeeue en dit is maar sy storie van hoe hy dit regkry. Ag, ek weet nie, dis maar ‘n pragtige metafoor vir die mensdom – hoeveel as moontlik ons uit die lewe uit moet kry. Baie mense vra of die naam van Livingstone af kom met die Afrika connection en alles, maar glad nie. Die Afrika ding is maar iets ekstra wat die Afrika-konneksie vir ons gee omdat ek en Chris van Afrika af kom.

OK, maar dis dan eintlik ‘n metafoor vir julle band ook, right? Julle het ook soortvan julle vlerke gesrei. Amper soos ‘n self-fulfilling prophecy?
Absoluut, ek onthou toe die band aanvanklik in Londen gestig was het ons almal soortvan geweet wat ons met ons lewens wou doen en wat ons kon bereik met musiek met dieselfde paadjie wat ons nou gestap het.

Hoe lank is jy nou al in die UK? Hoe het julle daar beland, jy en Chris?
In ’99 terug in SA het ek eendag my suster gebel wat op daardie tyd in Londen was. Sy het basies net vir my gesê “Kom oor Londen toe” en ek wou altyd. Ek wou nog altyd iewers anders gaan met my musiek. Na skool het ek in Australië gaan back pack vir ‘n jaar en dis waar ek my musiek begin het. Toe ek terugkom van Australië af het ek vir myself gesweer dat ek eendag Europa en Austalië toe sal gaan met my band. My suster het my vir twee jaar lank ge-nag om oor te kom en my eendag net gebel en gesê sy het vir my ‘n kaartjie gekoop – ek moet Londen kom uitcheck.

Dis nogal befok?
Ja, sy het my baie gehelp. Toe gaan ek oor en kry ‘n visa om twee jaar te kan werk na baie swoeg en sweet en soebat. Chris het so twee jaar nadat ek hier aangekom het in Londen aangekom. Nadat ek hom ook ge-nag het vir twee jaar.
livingston live 2So julle sal nie sommer weer terugkom Suid-Afrika toe om hier te kom bly nie?
Nie maklik nie. Chris bly in Berlyn soos die res van die band en ek bly in Londen, maar ek het nou my twee laities hierso en hulle is in ‘n skool hierso en my vrou is Engels. Dis gemaklik hierso in vergelyking met Suid-Afrika.

Jy is nou getroud met kinders en alles maar dink jy die Londeners val nog vir die Suid-Afrikaanse aksent of is daar al so baie expats daar dat dit ‘n non-issue is?
Nee… ek het gedink…

Kom ek stel dit so – is dit hoe jy jou vrou gevang het? Met jou aksent?
Hahaha! Nee… well, actually maybe? Baie van die Britse meisies hou baie van die Suid-Afrikaanse aksent. Hulle vind dit aantreklik vir een of ander rede. Dis ‘n baie kras aksent.
*Op hierdie stadium het Beukes se laitie begin huil in die agtergrond en hy het opgehang en so twee minute later terug gebel*
Shit, sorry man Griffin, ek wou jou op hold sit, toe sny ek jou af. My laitie het by die trappe af geval.

Fok, is hy OK?
Hy’s orraait. Hy’t ‘n harde kop.

Hahaha, raait kom ons gaan aan. Is dit moeilik om daai kant te survive as ‘n band? Is musiek voltyds jou ding?
Ja, dis voltyds maar in die algemeen is dit baie moeiliker dink ek hierso want daar is soveel meer kompetisie. In Suid-Afirka is die mark baie kleiner. Ek kan nie regtig vir jou ‘n informed opinie gee nie want ek was so lank terug in Suid-Afika. Ek weet nie regtig wat dit beteken om musiek te maak in Suid-Afrika nie. Al wat ek kan sê is – hierso is daar soveel kompetisie. Elke tweede persoon wat jy ontmoet is ‘n musikant of ‘n singer/songwriter.
livingston recordingJy het in ‘n ander onerhoud gemention dat jy hulle CD’s of songs sien as besigheidskaartjies om mense by julle shows te kry. Ek dink dis ‘n moerse goeie approach.
Dit is hoe ons dit al ‘n rukkie sien. Jy kan bitch en moan oor die feit dat mense jou musiek verniet download maar dit is ‘n feit. Dit is maar net hoe besigheid is op die oomblik.

Yes. So by hoeveel Oppikoppi festivals was jy al gewees voor jy gewaai het?
Uhhm… drie. Ek het by een gespeel. Dis bietjie van ‘n dronk haze. Ek dink dit was ’97. Ek het nog die t-shirt met my naam op die t-shirt en ek was by een of twee gewees voor dit, ek kan nie onthou nie.

So het jy al na videos gekyk van Oppikoppi onlangs want dit het moerse verander van die ’90s af tot nou. Dis fokken huge nou.
Ja-nee dis nou ‘n bietjie baie groter. Ek het so twee jaar terug gekyk en was baie verbaas gewees. Daar is ‘n klomp ander festivals ook wat destyds nie daar was nie wat ek nie eers van geweet het nie.

animal - livingstonJulle nuutste album, Animal – is daar enige tracks wat dit nie tot op die album gemaak het nie vir watter rede ookal?
Ja, daar is baie. Ek dink ons het iets soos 25 of 30 songs wat ons basies klaargemaak het en die’s wat meer sin gemaak het aan die einde heeltemal klaargemaak en vir die album gekies. Daar is baie tracks waaraan ons nou werk om deel te maak van die volgende album.

So gaan party van hulle asblik toe of word hulle ge-rework of hoe werk julle proses?
Niks gaan ooit asblik toe met ons nie. Ons skryf baie digitally, so daar is byvoorbeeld ‘n chorus van ‘n liedjie wat ons twee jaar terug geskryf het waarvan ons onthou en uit die sloot uit haal en aansit by ‘n nuwe liedjie. Dis maar hoe ons werk. Chris is baie goed daarmee om objektief twee liedjies te vat wat jare terug geskryf is, daarna te kyk en dele uit te haal of bymekaar te sit en iets baie goed bymekaar te sit.

Chris bly in Berlyn?
Dis reg, ja.

Maak dit dinge moeilik vir die band? Gaan jy op ‘n stadium Berlyn toe moet trek?
livingston berlynEk het vir so jaar-en-‘n- half lank daar gebly saam met my vrou en my kind, so twee jaar terug. Ja, ag… dit maak dit so bietjie moeilik maar… Berlyn – as jy jonk is en jy wil gaan party elke dag – jy kan enige tyd van enige dag gaan party in Berlyn. Daar is altyd ‘n party êrens. Drie-uur op ‘n Dinsdagmiddag kan jy ‘n full-on club party of ‘n rave kry êrens. Dis mal!

Fokkit
Maar as jy so bietjie ouer is en jy’t ‘n hond en..

‘n Hond en ‘n grassnyer in en ‘n kind?
Exactly, hahaha! All of the above. Dan word dit bietjie heavy. Dis as gevolg van dit dat ons nou maar terug getrek het hiernatoe.

Julle kom dan seker oor die weg met Skype en so aan?
Exactly – ons het maar oor die jare uitgefigure hoe om te maak en Skype elke week met mekaar, die hele band en management om konneksie te hou met almal. Ons stuur basies elke dag vir mekaar nuwe idees, nuwe songs. Ons het maar die digital era embrace.

Jy hou obviously track met wat in Suid-Afrika gaan in terme van musiek en bands. Enige favourites?
Weet jy, ek hou moerse van Van Coke Kartel en Francois van Coke – ek is mal oor die stuff wat hy doen. Hy is moerse out there en avant garde en doen anderster stuff. Dis vars en dis nuut. Dis nie net re-hashed rock en country en blues nie. Dis competitive as jy dit byvoorbeeld sou oorsit in Engels.

So wat verwag jy van Oppikoppi en wat kan Oppikoppi van Livingston verwag hierdie jaar?
Hahaha… Partykeer as ek nie kan slaap nie, is daar twee goeters wat ek doen in my kop voor ek aan die slaap raak: livingston liveEk loop op die plaas rond daar by die berg waar ek groot geword het en die ander ding is: Ek loop by Oppikoppi rond en ek staan op die main stage. Een aand het ons baie dronk geword en deurgeslip na die backstage deel van Oppikoppi (ek was 17 of 18 of iets). Almal was besig om te party, dit was 3 of 4 uur die oggend. Toe gaan sit ons op die main stage by Oppikoppi en sweer daai aand dat ek eendag gaan terugkom met my band . Dis al wat ek verwag, om die waarheid te sê. Ek wil net by Oppikoppi kan speel en van die stage af kan se: “Hello Oppikoppi!” That’s it. Dis ‘n moerse groot bucket list ding vir my. Wat Oppikoppi van ons kan verwag… uhm…

Probably daai afwagting en energie wat julle gaan omsit in musiek?
Yes, exactly! En ons gaan ‘n befokte tyd hê! Al die ouens in die band sien versrkilik uit. Vir soveel jare lank praat ek en Chris van Oppikoppi. Die res van die ouens in die band het seker so 5 jaar terug al begin spot dat Oppikoppi nie actually bestaan nie. Dat dit hierdie mythical festival is wat ons opgemaak het vir onsself. Al die ouens is moerse excited.  Dit gaan vir ons moelik wees om die energy terug te hou…

Check die ouens hier uit:
http://facebook.com/livingstonmusic
http://youtube.com/livingstonlondon
https://twitter.com/livingstonmusic
http://livingstonmusic.co.uk

Hierdie post is 126 keer in totaal gelees en 1 keer vandag gelees.

Watkykjy staan op 2,052,562 post views in totaal sedert 1 November, 2019.

Share dit faktap
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
griffin“Die res van die ouens in die band het seker so 5 jaar terug al begin spot dat Oppikoppi nie actually bestaan nie.” – Wat Kyk Jy? interview Livingston.