Die identiteitskrisis van die verlore geslag

In Snotstories deur Watkykertjie bydrae27 Eiertjies

Deur Wienand (unedited Watkykertjie bydrae)

Hier sit ek, dis ’n Maandagaand en ek hou myself besig met die gewone. Brows die Net en chat met vriende waarmee ek ’n gemene (of relatief gemene) wêreldbeskouing deel. My mense is doenig in die huis en ek let op frustrasie wat hoogty fier vanweë my verwyderdheid met my onmiddellike omgewing.

In my online wêreld vasgevang. Die gesprekke wissel tussen blatante toilet praatjies tot die meedeling van toekomsplanne en nuut ontwikkelde filosofieë oor die werklikheid. ’n Relatief gewilde tydverdryf in vandag se dag sou ek reken. Die gesprekke ontwikkel dikwels in die tipe wat die spot dryf met die radikalis en fanatikus waarmee ons steeds, in die eerste eeu van die 2de millennium, hierdie planeet deel.

Ek, Afrikaner seun, gebore tydens die doodsnikke van apartheid, ‘gevorm en gemaak’ in die NG kerk, wat myself van beide sovêr moontlik verwyder het dat ek soms wonder of my nuutgevonde identiteit as lid van die reënboog nasie nie ’n klug is nie.

Maar in vandag se dag het ek geleer dat ek op my ‘eie mense’ kan staatmaak om my vinnig opnuut te laat besef dat daar werklik meriete vir my oortuigings is. Dit het alles weer van vooraf sin gemaak. ’n Vinnige gespot met Franz Jooste (met wie se oortuigings en werksaamhede ek tot 3 ure terug nie vertroud was nie) het my in die rigting gestuur om bietjie navorsing oor die Boere oompie te doen. Om eerlik te wees; ek was nie te geskok nie. As ‘Afrikaner’ het ek gewoond geraak aan die afwesigheid van gesonde verstand en kompromie in die volks oortuigings. Ek vra by voorbaat om verskoning vir my medemens wat wel vir hulself kan dink en nie verval in radikale, selfsugtige en bloot idiotiese ideologieë nie.

Kyk, oom Franz bied ’n kamp vir jong afrikaner seuns aan waar hulle opnuut geleer word van die wonderlike geskiedenis van haat en rassisme wat hierdie pragtige land van ons vir soveel dekades geteister het. Sy sogenaamde lesings kan as niks meer as blatante haatspraak geklassifiseer word. Volgens oom Franz swaai hy jou in ’n uur van trotse lid van die reënboog nasie na irrasionele kafir hater van formaat.

Om julle bietjie agtergrond rakende die vent se bewerk saamhede te gee sal ek begin deur die oompie se sogenaamde feite met julle mee te deel. Kyk, oom Franz het, soos dit vir my lyk, ’n obsessie oor die woord korteks. Julle sal let dat ek sê ‘woord’ inplaas van ‘begrip’ want soos ek kon aflei is hy self nie heeltemal seker wat dit is nie. Jy sien, hy reken dat navorsing bevestig het dat wit mense se korteks klaarblyklik 120 gram, of so iets, swaarder is as ons swart eweknieë sin. Volgens hom kan ’n gevolgtrekking dus gemaak word dat die darkies in ons midde nie so goed kan beplan nie. Sien ek het self nog nie die voorreg gehad om mense te dissekteer en hul harsings te weeg nie maar ek kan met genoegsame sekerheid sê dat hierdie feite meer stink as die lyke van die proefkonyne agter sy waenhuis op sy ouma se kombuis skaal. 

In elk geval, toe ek hier begin skryf het, was my plan om Mnr. Franz Jooste uit te sonder, om die spot met hom te dryf en hom te verneder. Ek het egter vinnig besef dat hy maar ’n klein rol in ’n groter tendens speel. Dat hy deel vorm van ’n groepering individue wat in die verlede lewe, ’n groep mense wat in ’n nou band met hul skepper verkeer en wat veg vir die regte en drome van ‘my mense’, die Afrikaner. Die natuurlik alles met ’n oer oue resep, een wat spruit uit die voortdurende selfsug kenmerkend aan die witman in Afrika. Om eerlik te wees het ek vir ’n wyle gevoel of ek weer in my geskiedenis klas op skool sit.

Nou sien, my probleem met die hele Afrikaner promosie en volhoubaarheid is dat ek nog nooit kon trots wees op dit waarvoor ‘my mense’ nog altyd gestaan het nie. In persoonlike retrospek het ek ‘my mense’ nog altyd as ’n klomp geïndoktrineerde skape gesien. ’n Klomp mense wat nie vir hul self kan dink nie. ’n Nasie wat deur ’n handjie vol radikale regses gelei word en vir wie daar uit die Bybel regverdiging vir die haat gebied word. So asof die Bybel spesifiek vir, en met direkte toepassing op, ’n paar witvelle aan die suidpunt van Afrika geskryf is.

Die afwesigheid van feite in oortuigings verstaan ek wragtig nie. Hoe kan mense so baie baseer op ongegronde, irrasionele wensdinkery? Is ons so bang om ons verstand te gebruik en net vir ’n wyle te dink? Vir ’n wyle ons self in ander se skoene te plaas en bietjie perspektief oor die saak te kry? Ons kan tog nie so onnosel wees nie. Of geniet ons dit om in ’n koor te blêr en die gras te vreet wat vir ons gegroei word.

Dis seker tyd om by my punt uit te kom. Is verdraagsaamheid dan so moeilik? Is ons so onseker oor ons rol in die wêreld dat ons mekaar moet afbring? Is die behoud van Afrikaner kultuur werklik regverdigbaar ten koste van ander? Wat is Afrikaner kultuur? Is ‘my mense’ geneig om in die ‘mooi’ van volkspele en bobbejane wat berge uitklouter vas te kyk? Het Afrikaner kultuur nie ontwikkel in die van haatspraak en diskriminasie op ongegronde fantasieë nie?

Ek sê vir julle vandag, ek, Afrikaner seun, gebore tydens die doodsnikke van apartheid, ‘gevorm en gemaak’ in die NG kerk, is bereid om dit alles op te gee. Ja alles. Ek is bereid om soos oom Breyten te maak en my Afrikanerskap op te sê. Ek sien ’n land, ’n plek van eenheid, waar ek na enigeen in hierdie wonderlike land van ons toe kan stap, my arm om sy skouer kan sit en sê: my broer, ons is Suid-Afrikaners.

Hierdie post is 95 keer in totaal gelees en 1 keer vandag gelees.

Watkykjy staan op 1,207,200 post views in totaal sedert 1 November, 2019.

Share dit faktap
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Watkykertjie bydraeDie identiteitskrisis van die verlore geslag

Comments

 1. Jagter

  o fok….  Gee dit so dag of so, dan gaan jy 'n klomp 2-tone khaki draende dose hier kry wat idiotiese comments maak.
   
   

 2. Foop

  Afrikaners sê "hulle is dom so ons like hul nie". Dis waar, maar as jy 'n dom boetie kry gaan jy hom agter jou bakkie sleep vir 'n straf? Afrikaners sê "hulle is violent" natuurlik is hulle violent teenoor ons want ons is die heel tyd fucked up met hulle!! 
  net my 2 sent

 3. HTH

  @Afrikaner seun, gebore tydens die doodsnikke van apartheid, ‘gevorm en gemaak’ in die NG kerk. Jy se jy sal alles opgee. Nou skryf hierdie begrippe van jou in Engels, Zulu of sommer Tswana. Moet my nie verkeerd verstaan nie, ek stem nie saam met Franz Jooste nie maar dit klink vir my of jy wil weg hardloop van jou kultuur. Ja, n kultuur wat onderdruk het maar wat ook ge-onderdruk was vir n baie lang tyd en waarvan jy sekerlik deel was.
  Kyk hoe mooi vang jy jou denke ,of moet ek se woord, vas in jou moedertaal en tog se jy dat jy alles sal weg gee, omruil of agter laat? Wienand, Afrikaner seun, nuut herdoop na Thabo, isikhashana uvuka – daar is min tyd oor om wakker te word. 

 4. WitBlitz

  Ek kan nie glo ek het my tyg gemors om die klomp stront te lees nie…

 5. Siener

  Dis wat ek te sê het oor die storie
  Siener het gesien, hy was soos  'n propêrse tyd masjien.
  Hy kon selfs vir jou sê, langs wie jy oor 10 jaar gaan lê;
  Maar vir al sy talent, was hy maar 'n vreemde vent – en het dikwels met homself gepraat in sy tent.
   
  Mense het na hom gekyk en gewonder – "Siener, hoe de donner?" –
  Was hy gebore met die helm? Of was hy net 'n lae klas skelm?
  Tog was hy in sy omstredenheid 'n aangesiene man, en
  het het visoene gehad  van so te sê alles; van aardbewings in Japan, tot sneeu luiperds in pakistan.
   
  Hy kon vir 'n klein fooi sy visioene met jou deel –
  sodat jy kon uitvind wie het daai biltong uit jou knapsak gesteel,
  In die boereoorlog  het  Siener besluit, om sy homies te help om die Engelse te stuit –
  "Koos bly weg van die stoor! die Engelse wag daar en julle gaan verloor", of 
  "Delarey, jy moet mooi na my luister- want more kom 'n  vlammende uil wat die vyand se planne vir jou gaan fluister".
   
  Sou hy in vandag se tye vir ons kon vertel – oor hoekom SANRAL en die regering, so saam gêl?
  Of  miskien sou hy dalk kon sien –  of ou Julius sy geld op 'n eerbare wyse verdien? 
   
  Deesdae  se mense reken mos – dat  as jy profeteer dan is jou skroewe definitief  los,
  en dat as jy in die toekoms in kan sien, jy  sekerlik 'n bedjie in Weskoppies verdien, 
  daar is selfs  paar individuê wat rationaliseer – dat visioene  slegs met behulp van transkei  sampioene kan gebeer.
   
  Ek reken dat sonder mense soos Siener, ons hedendaagse lewe so vaal is soos 'n crack verslaafde tiener,
  Haters moet ook net onthou – dat Siener was aan sy nasie nooit ontrou – 
  hy kon besluit het, om sy visies te gebruik om te dobbel en bedrieg maar het nooit aan aardse temptasie gebieg –
  inteendeel het sy unieke vaardigheid, weg gebly van enige ontaardigheid
  Siener het soms gefouteer – hy was ook tog net 'n mens-
  soos toe hy vir Leonie bykom in die spens. 
   
  Siener by die werk sit ek nou, en tik ek hierdie ode net vir jou – miskien het jy hierde  al gesien, voor ek dit geskryf het in 1910- 
  In jou tyd het die mense seker nooit verstaan as jy probeer verduidelik wat in die toekoms aangaan,
  sekere dinge was sekerlik baie moeilik om te begryp vir jou – soos ruimte vlug en Nicolas Louw.  
   
  Nikolaas Pieter Johannes Jansen van Rensburg, ek hoop dat as mense hierdie sien hulle jou die nodige lof sal toe dien, 
  want ongelukkig vir jou,  is jou legende hedendaags versprei deur  ver regse, kakie beklede, skobejakke-  en dis 'n kakke.
  Wie weet- dalk is jy nog met ons in 'n ander vorm, en openbaar jy jouself as 'n valk in 'n donderstorm…

 6. JP

  Fokken good-luck my ou met jou laaste paragraaf. Immigreer eerder…

 7. Tom

  well said, ou grote.  ek smile lekker wanneer jy praat van "afwesigheid van feite" en "irrasionele wensdenkery".  jou argument kan gebruik word om net mooi elke stukkie afrikaner nonsens te ontbloot: nasionalisme, rassisme en to top it all, die beweerde "skepper" en sy bybel waarvoor hulle (ons?) so lief is.

 8. Prof. Bokdrol

  Ek het nie genoegsame tyd gehad vroeër vandag by die werk om mooi die kern van die verskeie deelnemers aan hierdie intense diskoers se standpunte te anaaliseer nie – of dalk was dit net omdat ek nie kon fokus op die screen nie omdat my oë nog te veel getraan het van die skop in die ballas wat Maandag my altyd gee, stiptelik om 04:30 SAST elke week – fokken weird hoe hy dit altyd perfek met die wekker sinchroniseer. Mense, ek verstaan fokkol van julle hoogsgeleerde relaas, toe vra ek my kollega Dr. Onk om te help: sy opinie is dat dit baie edel is om daardie selfde vredeliewende beginsels van groot geeste soos Ghandiji, Martin Luther King, Madiba, Moeder Theresa, die Dalai Lama en andere te huldig: liefde en vrede vir jou medemens – op voorwaarde dat jou medemens nie 'n kont soos Juju is nie, en nog minder as die fokker weer sy Sandton mansion se bouwerk hervat (met jou belastinggeld, bwahahahahahaaaa!!!) Fok – waar's my paspoort nou weer…

 9. Juan

  Awesome . Ek's bly daar is ander daar buite met dieselfde perspektief . Dankie . En vir diegene wat wil immigreer  ……GTFO, loop , voetsek ens. shap shap 🙂

 10. Waansin

  Ek sien dit het nie lank gevat vir die gekwesde nasionalis om sy buiging te maak nie. Daardie deel binne sommige van ons wat nie enige kritiek op ons kosbare kultuur of denkwyses kan verdra nie.

  Mense, ja, ons voorouers was onderdruk. Is dit nie juis daarom vir ons makliker om raak te sien as dit met ander gebeur nie, en is dit nie dan juis ons verantwoordelikheid om die onreg te help keer nie?

  Maar nee, ons is vasgevang in die destruktiewe sirkel van “tit for tat”, soos die Engelsman dit noem. Hulle doen die en daai, so ek gaan dit ook doen. Mens moet altyd in gedagte hou dat daar ook sulke haatgevulde morone aan die ander kan van die kleurspektrum is, en deur hulle haat met nog haat te begroet bring ons almal af.

  Ons moet nie hulle as ‘n maatstaf vir ons mede landsburgers gebruik nie, want sodoende versterk ons net hulle irrasionele en vernietigende gedrag. Ek glo dat die meeste van ons ‘gewone’ mense nie belangstel daarin om haat, verdeeldheid, of die ‘ons teen hulle’ mentaliteit voort te sit verewig nie. Ons is tog almal net mense wat dit probeer maak in hierdie pragtige land. Waansinnig, ek weet.

 11. Prof. Bokdrol

  Jirrefok, in die naam van al 5 uitgawes van die bliksemse HAT asseblief: emigreer, emigreer, emi-fokken-greer, ek fokken smeek julle…

 12. Martin

  Dankie vir fokol.  5 minute van my lewe wat ek nooit kan terugkry nie.

 13. Verbysterd & Verward

  Ek vermoed dat ou Prof. Bokdrol dalk 'n reis-agent is wat sukkel om target te maak die maand.

 14. Verbysterd & Verward

  Met al die gepleit dat ons almal moet emigreer vermoed ek dat Prof. Bokdrol dalk moonlight as 'n reis-agent en dat hy tans sukkel om sy target te haal die maand.

 15. Joster

  @Verbysterd & Verward, jy het so gese – twee keer. 

 16. HTH

  Hel Waansin, daar se jy nou n ding raak maar ongelukkig totaal en al van die onderwerp af. Gryp julle roere ons gaan oorlog hou, nee wag… dis nie mooi om te baklei nie, ons moenie. Waansin jy moet vir die mense regte komisie gaan pel. Jy is fokken awesome. 

 17. Verbysterd & Verward

  Dankie Joster. U waarnemingsvermoë is indrukwekkend.

 18. WilleWortel

  Probeer jy Laerskool Fakkel se boekprys wen met jou poging hier??? Ek het laas toe ek kringe in 'n bos ook so 6 keer aan die slaap geraak deur net te probeer om 1 bladsy kak af te wurg. Fok oupoot en fok jou!!!

 19. Prof. Bokdrol

  Nee wat, Verbysterd & Verward, ek is maar net 'n anally retentive middeljarige ou doos wat voel of daar 'n fokken perdyby by my Jockeys ingevlieg het as ek eenvoudige spelfoute sien (soos mense wat nou nog "vok" skryf – my goeie fok!) Ek wil nie hê almal moet emigreer (let wel) nie, ek wil net hê hulle moet die fokken regte woord gebruik. Immigreer is as jy na Zef Afrika toe trek, soos uit fokken Zim of waarookal – for fucksakes. Wel, daar was my algemene uittreksel uit my PP101 manual vir vandag. Tweede een is vir jou spesifiek: ek is nou nie 'n kompjooter whizz nie, maar van al die kakpraat op WKJ het ek al agtergekom daar is 'n redelike delay tussen "Post Comment" click en wanneer (en of) jou comment verskyn – wat bietjie te doen het met die transmissie en delay deur die servers via WordPress in Deutschland en alles, maar hoofsaaklik direk te wyte is aan 'n kombinasie van (a) hoe lus Griff voel om mens se kakpraat deur te laat en (b) hoeveel hy ge-paartie het en hoe gereeld hy kyk (of in staat is om te kyk…) wie het watse tos ingestuur. So gee dit so 'n paar uur voor jy jouself herhaal…jy wil sekerlik nie op 'n gereelde basis twee keer met die PP101 manual oor die kop gepoes word nie?

 20. Verbysterd & Verward

  @ Prof. Bokdrol. Ek het nie kwaad bedoel nie meneer… Ek verstaan u frustrasie met die huidige stand van taalgebruik, veral dat dit so kenmerkend is van die internet deesdae. Die spelling van 'fok' as 'vok' dryf my ook tot raserny.
  Dankie vir u bondige en insiggewende verduideliking oor die 'post comment' proses. Ek het ongelukkig tot my groot konsternasie my flater te laat agterkom, veral toe ek ontdek het dat ek nie die gewraakte tweede boodskap kan delete nie.
  Ek sal verseker in die vervolg meer geduld en selfbeheersing beoefen en ook my 5de uitgawe van die HAT byderhand hou.

 21. Prof. Bokdrol

  Neemarrisfokkensharp, Verbysterd & Verward…onthou, soos hulle sê, the Internet is forever, né? Ekself (OK nie altyd ek nie, dis gewoonlik my kollega Dr. Onk, wat na sy 3rde of 4de dop altyd probeer om my WKJ account te hack om 'n kont van my te probeer maak – en reg nou baie hard probeer om die keyboard uit my kloue te ruk…) het 'n aansienlike versameling skaamte opgebou op die Intertubewebnets oor die jare wat ek liewer sou wou vergeet – amper soos Steve Hofmeyer se buite-egtelike kinders…behalwe Steve se kinners is net baie fokken leliker as my comments (en hulle sing ook baie kakker as ek, na my beskeie mening.) Terloops, ek merk sopas op dat my PP101 manual die volgende definisies in die "Ken jou Reisigers" afdeling aangee:
  "Emigrant" (snw): Persoon, van beide geslagte, met of sonder kinders, in 'n Gucci outfit met patent leather skoene en DKNY sonbril, sopas afgelaai by OR Tambo in 'n Mercedes-Benz ('n fokken lang groot slap een) met 'n tas so groot soos 'n stoof en 'n geheime kompartement vol Krugerrande.
  "Immigrant" (snw): Persoon, of sommer hele fokken familie (gewoonlik bespeur net suid van Beitbrug) in têkkies gemaak van ou kar-taaiers met kruiwa volgelaai met o.a. stokkies en takke en ander kak om mee vuur te maak, 'n paar sakkie mieliemeel, twaalf vals paspoorte (courtesy van SA Immigrasiediens Beitbrug se official met die scaly oë en die dik beursie, wie se salaris betaal word met jou belastinggeld – bwahaha!) en 'n onderstebo brandsiek hoender aan die kruiwa se een handvatsel vasgemaak.
  Terloops, Wienand – het jy nou al jou Afferkanerskap opgegee of wonder jy nog?

 22. Rampokker

  Hi ek het Bly nou in oor see vi 8 jaar mis so al die kak va die Republiek wil graag terug kom vi langer as n maand n jaar maar ek maak POES baie geld bokdrol jy moet dit try die teewe hier sluk almal en vat dit in die hol!

 23. HTH

  Ag vok, ek imigreer sommer. @ Rampokker -jou dom Doos. Hoe weet jy dat prof. Bokdrol die klaar reeds kak baie geld maak nie, sommer hier in ou ZAR. Bly jy daar waar jy jou self bevind en spyker maar in die hol. Asb. hou net om om die mans daar teewe te noem. 

 24. porra

  Aan die tikker (want die fok weet, hy's nie 'n author se gat nie) van die interesante stukkie kak waarmee ek nounet my tyd gemors het, wil ek net een ding sê: jy het obviously met een of ander precious lepel in jou heuning bekkie groot geword nê? Ek is gebore voor die doodsnikke van appartheid, en ek het gesien en aanvaar en gevoel hoe jou "mede suid afrikaners" oor ons nasie voel. Moet my nie verkeerd verstaan nie, in geen manier sê ek dis okay om 'n niks vermoedende outjie agter jou bakkie aan te sleep nie, maar respek het ek nie vir die mentaliteit van 'n nasie wat geen respek het vir hulself, hulle land, medemens, fokkol nie! Ek het respek vir iemand wat homself soos 'n mens gedra, met maniere, waardes, en respek vir ander. Maak nie saak watter kleur se vel is nie. Nie vir die donnerse idioot wat teen my mure pis, my belasting geld in sy Q7 se tenk ingooi, of die land waarvoor my, en sy voorvaders gebloei en gesterf het in sy moer in stuur nie! Net 'n 'momma's boy' met toe oë en fokkol breins, sal net die gras aanvaar wat vir hom gegroei word nie. So meneertjie, watter gras vreet jy?  'n Rasis is ek nie seuna, maar stupid en blind, nog minder!

 25. Gerhardt

  Nee wat manne, laat elkeen sy eie opinies hê. Ek kan nou nie sê ek sal my Afrikanerdom opgee nie maar die rasisme (van beide kante af) kan net kak stook. Die laaste ding wat ek nou nog voor lus is om in net nog ñ afrika staat te bly waar oorlog regeer en die land zimbabwe gaan. Ek dink hou die goeie dinge, laat gaan die kak dinge. Dalk raak ons almal eendag gatvol vir baklei en laat elke ras en/of kultuur sy eie gang gaan.

Gooi Comment