Kom ons maak Afrikaanse musiek oor Afrikaans

In Snotstories deur griffin33 Eiertjies

Ons het alweer op 'n kak video afgekom, maar voordat ons enigsins verder daaroor gal braak, lees eers gerus hierdie uittreksel uit ons boek, Is Dit Net Ek Of Is Als Tos ter stawing van ons gekotsery oor die fenomeen van marabse wat songs maak oor hulle moerdertaal, want ons fokken weet waarvan ons praat.


Hierdie Kersfees is daar net een ding wat ek wil hê. ‘n Ander kultuur. Want die fok weet, as Afrikaanse musiek deel moet wees van my kulturele identiteit is ek eerder enigiets anders…

Goed, so ons erfenis was dalk nie so great om mee te begin nie. Daar’s die geskoffel van boeremusiek, die nasionalistiese inslag van ou volksliedjies (baie daarvan sommer uit Duits vertaal) en die suikersoet sentimentalitiet van die ligte liedjie wat gedurende die donker dae van Apartheid so populêr was.

Deesdae weer is daar klaarblyklik so baie kunstenaars en style dat mens dit nie kan klassifiseer nie. Behalwe miskien as kak.

Ironies stel Afrikaanse groep KOBUS! dit die beste: “Ons is gyselaars in een groot kultuurfeestent, word vermaak deur mense met meer selfvertroue as talent.”
Dis asof elke Jan Rap en sy maat wat ‘n bokskitaar by Cash Converters koop ‘n paar sub-standaard lirieke in Afrikaans (en paarrym) skryf en ‘n maand daarna sy eie CD op die rak sien.

‘n Tekort aan talent is definitief nie onoorkombaar nie. Looks tel mos baie en daar’s niks wat ’n stewige backbeat nie kan regtoor nie.

Check bietjie MK op DStv uit. Of eerder, check hulle waaib uit. Want hulle is “with it”. Hulle stook en kook en als wat wild is. Kompleet met ’n MTV-wannabe identiteit en shows soos “Af” wat carbon copies van MTV-programme is.

‘n Paar jaar gelede is daar van die “Zoid-generasie” gepraat (na aanleiding van Tannie Zoid, wat nou “gelukkig, gelowig en getroud” is). Laat my asseblief toe om te braak.
Mens sou natuurlik ook kon praat van die “lame” generasie. Want hulle is. Al hierdie nuwe startup kunstenaars wat dieselfde ou reseppie volg en, “jy weet, net hulle deel vir die Taal wil doen, want dis mos ons taal, en Afrikaans kook hoor, jy moet net hoor.”

Dis baie maklik om hulle te identifiseer. Hoor. Hier’s ’n paar tell-tale signs:

 1. Hulle cover ‘n ou volksliedjie. Maar hulle doen dit swaarder of bietjie anders en dink dan dis moerse cool en vernuwend. Ironies selfs. Sou dalk ook oorspronklik gewees het as dit nie die honderdste groep was wat dit gedoen het nie. En van wanneer af is ou verafrikaanste Duitse volksliedjies cool? Nee man, siesa.
 2. Hulle oorrond sover moontlik. Dalk omdat hulle uit die verkeerde gat probeer praat, is dit nou “Bloemfontaain” en “verbaai” tussen “jaauw” en “maai”.
 3. Hulle klink soos… wel almal anders. Almal het noodgedwonge ‘n tipiese eenvoudige akoestiese-ontmoet-vier-bar rock-klank. Of ’n backbeat. Almal kan mos in ‘n band speel. Almal is mos rocksterre. Rock spiders, as jy my vra.
 4. Hulle is Afrikaans-behep. Ons weet almal jy is Afrikaans, ons besef jy’s lief vir die Taal en wil nie hê dit moet uitsterf nie. So what? Knoop Pappa nog jou ‘koene, en was Mamma nog jou toggos? Jirre, word wakker my ou. Kom by.
 5. Wat ons kan gebruik is meer cool bands wat net toevallig in Afrikaans sing. Want, en dit mag nuus wees vir baie mense, Afrikaans is net ’n taal. Dis nie ’n geloof of ’n issue of ’n lisensie om ’n doos te wees nie.

En net soos Afrikaans ’n taal is, is musiek musiek. Kak musiek is kak musiek. Dit word nie beter omdat dit in Afrikaans is nie.
Die skreiende ironie is dat hierdie kamtige rock-rebelle presies dieselfde konserwatiewe uitkyk het as dié van die taalstryders van toentertyd en tagtigs Suid-Afrika met sy Caspirs en besnorde polisiemanne.

Hoe rock ’n roll is dit in elk geval om vir die behoud van ’n taal te stry?

Hierdie post is 175 keer in totaal gelees en 1 keer vandag gelees.

Watkykjy staan op 1,250,425 post views in totaal sedert 1 November, 2019.

Share dit faktap
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
griffinKom ons maak Afrikaanse musiek oor Afrikaans

Comments

 1. Punt in die wind

  net sooos jy sê Griff. Jirre ek wil graag die chicks met my adder abba

 2. fief

  wat my die meeste afpis van hulle is dat hulle "dink" hulle kan sing, kyk bietjie na bouwer bosch, goeie fok die ou sing poessleg,hy oorrond al sy woorde, hy is vals, sy lyrics is uiters kak, maar nogsteeds hou hy aan sing, dis asof sy tjommies vir hom se: hy bru jy kan fokken sing, dan dink hy hy is fokken kurt cobain, ek raak genuine gatvol vir die musiek, so gatvol dat ek my fokken kar wil rol as tuksfm sy kak speel

 3. Evert

  K.O.B.U.S. is poescool, het hulle al baie live gesien. Ek wag net nou al 'n bietjie lank vir die nuwe cd. Maar tot hulle cover 'n ou "volksliedjie", O Boereplaas. Dink dis net na Kultuurfeestent op 100%.
  Noem my outyds, maar ek verkies dit nog soos V.O.D. dit sê, JMSP!!!!!

 4. Author
  griffin

  Ek sal bietjie by Francois hoor wat hulle planne is. Hy lees ook Watkykjy gereeld. Miskien kom antwoord hy jou sommer homself.

 5. Riekie Marais

  Ek het nou net 'n lang reply geskryf,  het dit lyk my in cyberspace verloor, wil net se, die manne met die snorre in Kaspers, was nog manne, iets wat jy nooit kan en sal verstaan nie, jou klein pielvel, hulle het nie kak musiek op MK gemaak nie, en het geglo hulle veg vir ons Volk en Vaderland en dose soos jy sal nooit verstaan waaroor dit gaan nie.  Jou entegriteit strek sover as jou computer aleen waar jy draadtrek voor jy gaan slaap

 6. Jakes

  Die spreukwoord se mos "Daar word elke dag 'n doos gebore en party dae 2" In SA lyk dit of daar 'n produksielyn is vir k@k afrikaanse sangers. Die ergste is dat hulle nie besef hoe k@k sing hulle nie.

 7. Pietie

  Ek dink die probleem kom in by die mense wat kak musiek gemaak het en dan sien almal dit en dink "fokkit as dié ou kan ryk word met daai kak, dan kan ek ook mos". Vir my persoonlik het die fokop begin n paar jaar terug by Robbie Wessels en sy Leeuloop. Kyk ek gee nie om wat wie se nie, daai seun kan nie sing nie. Elkeen het sekerlik sy eie smaak… As mens die Bakgat flieks kyk en mens luister na daai musiek, dan voel mens mos dis Afrikaans en trots om Afrikaans te wees. En dit help seker nie om te neek na 'n ander land toe nie, want ek's seker hulle het hul eie kak met kultuur…

 8. Frans

  Ha dis snaaks, ek het net voordat ek hierdie gelees het vir een of ander vaak tap rede die woorde "hoeka toeka" in my kop gehoor. Zef afrikaanse musiek is nie 'n onlangse verskynsel nie. Dit kom al 'n lang pad… http://www.youtube.com/watch?v=1JBjBUaCYe0
  Terwyl die tannies hierdie geluister het was Domo Arigato Mr. Roboto spanne vooruit techno rave vir die laaities wat Pop Shop kon bekostig het.

 9. brompot

  Ek hou van die beat en die video maar die fucktup lyrics kon net sowel deur die flooze geskryf gewees het.

 10. gam3jaxx

  Wel, daar is ouens daar buite wat teen die vloei probeer gaan en eintlik damn goeie musiek en ordentelike lirieke skryf.
  Dit is op die einde die wat die CD's koop en die konserte bywoon wat die besluite maak oor wat van afrikaanse musiek word.
  Hoekom met die nuwe generasie wat nou al net mooi gatvol is vir dom konte soos Kurt Darren een of ander dom kont wat oor choclits (dink hy verwys na die sjokoloade stervis) sing om sy eie rug ridder passie weg te probeer steek.
  Hoekom is volspeler nie oorbook met werk nie?

  Help nie baie om te sit en teef op forums nie, gaan uit maak die verskil en vat ons taal terug vir wat dit rerig is in plaas daarvan om dit te maak wat almal se persepsie is.

  Voorbeeld: Volkspeler. 

  Sit met die volgende revue in Rolling Stone: – http://www.rollingstone.co.za/albumsrev/168-volkspeler
  Volkspeler’s second album takes the baton seamlessly from debut Dekonstruktiewe Denke in Distorsie – a lost 1990s album half Battery 9 and half Sisters of Mercy: the tempo up, the lyrics dark. Yes, you can dance to this brand of Bloemfontein-based electro-rock; yes, the lyrics provide food for thought; no, there’s not a single commercial radio station in the country playing this sort of thing. A one-man band (Johan Smith is the man), Volkspeler invites you into the underbelly, where demons roam and men lose the plot. Give “Spook en Diesel Bandiet” and “Boerbroer” enough brandy, though, and you’ll be weeping. Inject the influences of the past decade into the third album and we might be onto a big thing.

  Sluit die volgende youtube links in en besluit vir jouself.

  http://www.youtube.com/watch?v=4SNS9UDR330
  http://www.youtube.com/watch?v=gQRUw_MFWeo

  http://www.youtube.com/user/Volkspeler?ob=0&feature=results_main
   
   

   
   
   
   
   

 11. GrootOomPoesa

  In my opinie moet al daai fake fokkers wat sing, by Jan Blom leer wat n Afrikaanse kunstenaar rerig beteken. Miskien dan sal ons musiek meer internasionaal gesien word.

 12. Generaal Poes

  Jirre dis kak musiek.
   
  Weet julle dose dat Sebastian Ingrosso van Swedish House Mafia is van Grahamstown.

 13. Marius Visser

  Selfde geld vir Afrikaanse boeke. Behalwe vir die backbeat en die looks. En die kak videos. En die oorronding.
  Fok, okay, die hele "dit moet goed wees want dis Afrikaans"-ding geld vir Afrikaanse boeke. Kak boeke is kak boeke.

 14. frankie

  en wat van die nuwe verskynsel – Baby Baby Baby !! in fkn Kakfrikaanse songs nogal – al die holnaai Taal taal taal kom daa van die Transvaal af – ons Capeys weet van beter !!

 15. Thunderlinde

   
  Kyk, dit is nou maar net nog n ding wat heavy agteruit gegaan het in onse Soufh Efrica, en dit is oorspronklikheid. Dit het so agteruitgegaan dat daar nou net mooi fokkol oor is nie. Ek verwys hierso na sekere Afrikaanse musiek, en ook spesifiek na die naam van n nuwe radiostasie in die Wes Kaap…
  Goeiste mense, het ons so onoorspronklik geraak dat ons regtig nie aan n beter naam vir n radio stasie kon dink nie? Verder lyk dit my as jy n Afrikaanse liedjie skryf, met jou beperkde verwysings raamwerk, en jy kan nou aan geen ander woorde kom om op die papier te kots nie, dan maak jy hom klaar met “bokkie bok bok bokkie”, en jy is gewaarborg die song SAL verkoop!

 16. Grysmuis

  Ek like hoe hierdie chick die Manson/ NIN wibe try afpull. POESKAK is die enigste beskrywing wat by my opkom. En die fok weet julle, ek probeer daagliks om 'n beter mens te wees, maar sê my hoe moet ek my kop om hoog hou, my vaderlandstrots in my hart, vir mense vertel eks 'n Afrikaner? "O soos Juanita en Jurie en Kurt?" En hierdie fokken bitch. Soos Kallie in daai Leon Schuster movie opgemerk het: "PW sê: "Bou die nasie!". Maar hoe de fok moet mens bou met jou?" Fok by the way vir PW ook! Rest his soul…

 17. Kurt Poeskop

   
  Niemand haat die fokken tos wat hulle probeer bemark as musiek meer as ek nie, maar moet net se julle moet op hou om te fokken kla oor alles. Dit is nog erger as daai tos liedjies oor n water scooter en die se toeter! As jy nie van Kurt Poeskop Derm hou nie, moet nie sy kak koop nie, moet nie na kakeranda luister nie en fok voort! Rol in by Oppikoppi, rol n splif en poes vir Steve Holnaaier in die blaas as jy hom op straat sien! Maar om hemelsnaam seblief hou op met teef oor alles wat in die afrikaners se kultuur aangaan, ons hoef nie almal saam van alles te hou nie!  En daai doos wat iets gese het van ons voor vaders wat met snorre vir ons geveg het, hoe fokken oud is jy? Jou poes, wies jy om te se omdat ons nie van Kurt poeshond hou nie ons is nie lief vir ons land nie? Fok jou en jou ma.

 18. Fran

  Ek weet nie of ek wil gaan kots of draadtrek nie? miskien altwee. Hier is 'n paar mense wat hierbo gecomment het wat regtig van hulle hoë perdjies moet afpoes, hard afpoes. gou weer na die video kyk net om seker te maak

 19. Slaptril

  Ek luister eerder na Kurt Darren as Die Antwoord. Wat 'n klomp kak is daai nou nie. Gee my Carike Keuzenkamp en Sonja Harold enige dag. Hulle is elkgeval flippen sexy meer as daai zombie Yolandi van die antwoord.

 20. Anthrax

  Weet iemand wat van The Lemmings geword? Opgetree in Pta in laat '90s?

 21. SIES

  SIES! Julle almal praat darem maar die VIESLIKSTE taal. As jou ma dit weet, gee sy jou sweerlik dubbel dosis peper! Dit is nie die Afrikaanse musiek oor Afrikaans, wat die taal opmors nie, maar julle Kommin vloekers. Ek skaam my vir julle! Word groot.

 22. Sampie Swiegerrrrrrs

  Dankie, dankie FAKKIENG DANKIE! As ek nog een kont by die rugbyklub hoor vra, "Nou wat sit jy soos een wat nie van aferkaans hou? Is jy dan 'n yank?" Dan gaan ek eers hom gi-choke met sy eie two-tone hemp en hom na hierdie post verwys.

 23. Pietersielie

  Eks mal daaroor hoe daar altyd een poepol moet kom kommentaar lewer oor die ander comments, soos Sies!
  Bul, eks seker ons het almal nou 'n beter vrydag omdat Watkykjy en al die lesers op jou battery gepis het. Want eks seker jy support mense soos die taal-taal-taal moffie en die verlore meisie.
  Dis so te sê tyd om te duik!

 24. Allan Boesak 28

  Dankie Griff , dit moes al lankal gese geword het ! 
  'Wat mense nie verstaan nie is dat as jy se afrikaans is KAK bevorder jy die taal ' Joe Dog [van Bitterkomix , waars Bitter kommix in die wereld Griff ? 
  SIES gaan kry vir jou n Steve hofmeyer CD !

 25. Allan Boesak 28

  Fok Afrikaans SIES ! en Fok die ATKV ook sommer !

 26. Knersus

  SIES, as jy dan so min van vloek hou, wat de fok kom soek jy op watkykjy? Seker maar net kom kyk of daar bosmossel op die “duik” foto is… Want dis okay om na vreemde girls se privaat-dele (in ‘n taal wat jy kan verstaan) te kyk, solank jy dit nie ‘n poes noem nie. Fokkof asseblief. Niemand hier gee ‘n fok om wat jy dink nie.

 27. fief

  SIES…as ons so kak fokken lelik fokken vloek, te veel na jou fokken sin…WAT SOEK JY OP HIERDIE WEBSITE POES.

 28. Arno AKA Dude

  Ek fokken skaam my dood vir jou fokken kont, hou op om so jannie maatjie naaier te wees, poes!

Gooi Comment